AKTIVITETER

Guidade turer

Viltsafari på spaning efter kanske framför allt de vita älgarna men även bruna  - din guide är välorienterad och vet var viltet kan återfinnas. Har vi tur så kan vi få se Ferdinand - den världsberömda vita älgtjuren som likt en sagoälg från John Bauers framträder i sommarkvällens dimslöjor.  De vita älgarna är inte albinos och finns på flera ställen i Värmland.

Ferdinand - den världsberömda vita älgtjuren från Värmland
Ferdinand - den världsberömda vita älgtjuren från Värmland

Vargkväll 

Det finns vargar i de värmländska skogarna. Med en kunnig guide så besöker vi de djupa skogarna för att söka kontakt. Att få syn på en varg är inte så lätt men chansen finns och chanserna att kommunicera med dem är riktigt goda.  Framåt kvällen kommer guiden och hämtar er för att börja söka dem på de platser där de brukar kunna höras.  Vi tänder brasa och njuter av skogen och dess innevånare. Er kunniga guide kommer berätta om vargen både förr och nu.  Vargkväll kan upplevas som skrämmande varför deltagare bör vara över 15 år. 

Elden ger värme och gemenskap
Elden ger värme och gemenskap

Gränstur med kajak - på egen hand eller med guide.

Från Norge till Sverige kommer er färd gå, över sjöar och längs älvar. Turen tar mellan 2-4 h beroende på hur fort ni paddlar. Där ni tyst glider fram längs vattendragen har ni goda chanser att få se vilda djur liksom att komma till ro och njuta av naturen. Ni blir tillsammans med kajaker skjutsade till avfärdspunkten, med er får ni karta och matsäck. Ta även med er badkläder ifall ni vill njuta av ett uppfriskande bad i ett av Sveriges rena vatten. När ni kommer tillbaka till Lövås Gård föreslår vi ett bastubad med tillhörande dopp i Jösseälven. Det är som balsam för trötta kroppar

Skogstur med guide

På tur i skogen
På tur i skogen

En skogstur med vår skogsguide är något som många borde pröva. Inte nog med att man kan känna sig trygg och omhändertagen, man får även vandra längs stigar och i terräng som de flesta aldrig får uppleva. Guiden kommer ta dig med till okända smultronställen och berätta om skogens djur och växter, om hur det var förr och hur det är nu. Talrika är de historier som guiden bär på och han vill gärna berätta dem för dig om du har tid att lyssna. Matsäcken är hemlig tills dess att den ska avnjutas. Men vi lovar det är riktigt gott! Ni behöver bra skodon och oömma kläder efter väder. 

Vilken natur vill du uppleva? Vi skräddarsyr utifrån dina önskemål. 

Utomhusmatlagning 

Tillsammans lagar vi mat - Kolbullar med lingonsylt, Älgskav i pitabröd, wok i murikkan eller någon annan maträtt med svenska smaker. Vi försöker i så stor utsträckning som möjligt använda närproducerade råvaror vid matlagning. Det handlar om värmländska mejeriprodukter, viltkött från Värmlands skogar, lokalproducerade kryddor och sylt. En vacker kväll vid älven erbjuder oss en fin inramning och har vi tur kan Per Speleman komma och spela fiol för oss. 

Släktträff/ kompishäng

På Lövås Gård kan ni samla släkt eller vänner för träffar. Vi hjälper er gärna med både aktiviteter och mat. Tanken är att ni ska kunna umgås och ha det trevligt tillsammans!  

Släktträff
Släktträff

Företagsträffar

På Lövås Gård finns möjlighet att arrangera lunch till lunch möten för mindre företag. En av de stora fördelarna med detta är att deltagarna kommer närmare varandra och kommer ifrån vardagens arbetssituation. Vi hjälper er att arrangera utifrån era önskemål gällande aktiviteter, mat och mötesarrangemang. 

Fiske & Sjöliv

Lövås Gård ligger i direkt anslutning till sjön Vällen som är en del i ett vattendrag med ursprung i Sjön Mjösa i Norge. Du kan med våra båtar och kajaker ta dig ca 1,5 mil uppåt  i vattendraget till Utgårdsjön som ligger i Norge. Med kajak finns även möjlighet att ta sig neråt i vattendraget. Vi kan vid önskemål arrangera guidad båttur. Våra fiskekajaker går att ta med till andra fiskevatten. 

På Lövås Gård finns fiskekort att köpa. 

Öringfiske i forsar , Regnbågsfiske i put&take- vatten finns i absolut närhet.  Tillgång på Abborre och Gädda är god i vattendraget.

Fisketur med guide- 

Våra fiskeguider är duktiga och hjälper dig komma igång med fisket och hitta de bästa fiskeplatserna. Ni åker ut med båt 18-22 och en tur för fyra personer inklusive fiskeutrustning och avslutning med kolbullar kostar 1200 kr per person. Bokas minst en vecka i förväg.

Kurt Emtman är rutinerad fiskeguide
Kurt Emtman är rutinerad fiskeguide


Bad

Badplats vid boendet
Badplats vid boendet
Hoppa från berget ner i älven!
Hoppa från berget ner i älven!

Vi har en egen, mindre badplats med brygga. En allmän större badplats med brygga, fotbollsplan, omklädningshytt  och kiosk finns ca 250 meter bort . 

Flera fina badplatser finns i närområdet  och vid sämre väder finns det simhallar i Torsby (60km) ,Arvika (47km) samt i Kongsvinger (Norge ca 45km) 

Sunne Vattenland (60 km) är öppet under sommaren. 

Vattnet i de Värmländska sjöarna är rent och ofta drickbart direkt ur sjön.

Sunne Vattenland
Sunne Vattenland

Vedeldad bastu 

Att bada bastu är en ritual och en möjlighet till väldigt hälsosam avkoppling. Älven är nästan alltid öppen så uppfriskande bad är möjliga både sommar, höst, vinter och vår. I anslutning till bastun finns omklädningsrum som även kan användas för att byta om till badkläder. 

Löpning/Vandring/Skogsturer :  Vi har egna förslag och kartor på promenader, vandringar som även lämpar sig för löpturer. Finnskogsleden passerar inte långt från boendet , var av man kan välja dagsturer.  Sjutorpsleden är en spännande led som går som namnet anger via sju torp på  både Svensk och Norsk mark. Gruvleden och Borrsjön är ytterligare trevliga vandringsleder. Vid Lafallshöjden finns en trevlig rundslinga för dagstur. I vårt grannland Norge finns många trevliga vandringsleder. Det finns många olika vandringsleder att välja mellan. Under sensommaren kan man plocka svamp och bär enligt allemansrätten. Kantareller och Karl Johan svamp kommer vissa år i riklig mängd, beroende på väderlek. Det samma gäller för blåbär, hallon och lingon som vissa år ger rikligt med bär. 

Dronningens utsiktplass i Norge
Dronningens utsiktplass i Norge

Fråga oss gärna, vi vill hjälpa till att göra ert besök så bra som möjligt. 

Vi kan ordna med skjuts/hämtning. 

Shopping:  Vid dåligt väder kan det ju vara lämpligt att besöka Charlottenbergs shoppingcenter som är en av Sveriges största gränshandelsvaruhus med mängder av affärer och restauranger.

Om man vill ha ännu större utbud och storstadspuls går det fint att ta en dagsutflykt till Oslo(ca 120km) Tåget kan ta er fram och åter till Oslo/Charlottenberg för en dagsutflykt. 

Dagsutflykter

Många sevärdheter och utflykter finns på köravstånd från Lövås Gård.  Ex. finns Selma Lagerlöfs Mårbacka, Rackstadmuseet, Lerinutställning, Glaskogens naturreservat, Lurö skärgård i Värnen, Arvikas mysiga caféer och utbud av konsthantverk, Tossebergsklätten och Gettjärnsklätten, Klässbols linneväveri, Finnskogsmuseet, Skansen hultet, ridtur i skogen, Just a farm med gårdscafé. Det finns många spännande smultronställen i Värmland.  Se nedan en film från Eda.Ytterligare Aktiviteter

Jakt : Möjlighet finns att lösa dagskort på småvilt på ett 2600 hekar stort skogsområde i vår absoluta närhet. Området har ett väl utvecklat skogsbilvägsnät  och har bra tillgång på ex hare och skogfågel. Ligger dock som de flesta marker häromkring inom vargrevir.

Övriga exempel på aktiviteter är : Golf  Noresunds golfbana (ca 30 km ) , Skidor (utför)  Valfjällets skidanläggning (ca 20 km) Sagesätra längdskidåkningsspår ( ca 40 km)